tiistai 10. huhtikuuta 2012

Vanhaa

ja perinteistä on tässä pienessä harjoitustyössä, jonka tein Kaarakan perinnekäsityöryhmässä. Tällä korkolapputekniikalla on tehty entisaikaan mm.kynnysmattoja.  Tämä omani sopii vaikka pannunaluseksi, halkaisija on leveimmillään 28 cm.
 Viimeisessä Taito-lehdessä on  tästä tekniikasta kuva  pienen kirjoituksen kera.
  Ihastuin tähän käsityötapaan ja luultavasti siksi, että tämä tuo mieleen jotain hyvin tuttua ja turvallista kaukaa varhaislapsuudesta.  Tuo tunnelma on jotain aivan sanoinkuvaamatonta.
  Alakoulussa ekaluokalla sitten opettelin itse pykäpistoja, kun laitetiin kaksi  korttia vastakkain ja tehtiin  ympärille pykäpistoja ja ommeltiin koreiksi. Soikion muotoisiksi leikatuista korteista lehtiin pikkulaukkuja, jotka olivat kivoja, mutta epäkäytännöllisiä.

       Vieläkö sinulla, Lukijani,  on muistoja ensimmäisistä kouluaskarteluista?

17 kommenttia:

satunNainen Paula kirjoitti...

Muistan ensimmäiset "kirjontatyöt"! Ihan eka vohvelikankaalle (vadelmanpunainen pyyhe oli pitkään käytössä), myöhemmin samalla tekniikalla tehtiin kuvioita violetista villakankaasta ommeltuihin sohvatyynyihin (paraatipuolelle ommeltiin kuvio, johon pujoteltiin muliinilankaa samaan tapaan). Sekin tyyny oli pitkään sohvannurkassa...
Muistan myös ekat villasukat, rumat ruskeavalkoiset, kovin kireää neulosta... :o)

kaisu marjatta kirjoitti...

kankaan väri tuo mieleen lapsuuteni pehmeän vihreän, mallia en ole nähnyt se on kuin kukkanen. Tätä mallia voisi kai soveltaa myös tyynyn päällisiin ja mihin kukin tarvitsee. Sain pääsiäistuliaisiksi ison kanssin vanhoja kulahtaneita lakanoita, ja niistä on tarkoitus leikata kude ja virkata mattoja kesäksi. Olen niitä vähän jo tehnyt , huomasin että reunat lerppuvat helposti, jos ei tee kyllin napakkaa ja jos on liian napakka menee kuprulle. Onko sinulla vinkkiä mikä on paras ohje puuvilla kankaalle. Työstäessä kyllä jo huomaa jos menee liian kieäksi, minulla ei ole varsinaisia ohjeita, mistäköhän saisi?

Heleena kirjoitti...

Olen itse virkannut mattoja joskus 10 vuotta sitten trikookuteesta kiinteillä silmukoilla.
Osoitteessa www.kangasaitta.fi ja sieltä käsityöohjeet löytyy monta pyöreän maton ohjetta. Ne on ohtelokuteelle,joka on samanlaista joustamatonta puuvillaa, löytyisikö sieltä apua.

Sirkka kirjoitti...

Minulla on tosi hyvin pysynyt mielessä kansakoulun ja keskikoulun käsitöistä monta. Liekö jo silloin ollut havaittavissa orastava käsityötaito. Sen ainakin muistan, että tykkäsin niistä tunneista. Kirjottu vaalean keltainen vohvelikankainen ruokaliina pulpetin päälle ja samasta kankaasta myös kirjottu pesukinnas ovat kansakouluaikana tehtyjä töitä. Yksi kankainen pyöreä liina, jossa on vihreä virkattu pitsi, on myös yksi aarteistani.

Marja-Leena kirjoitti...

Muistui mieleeni kanavakankaalle koristeltu pikkuliina, joka toimi pulpetilla ruokalautasen alla.Myöskin korteista ommeltu pieni kori pykäpistoin.Kotoa tuotiin lankarulla ja siihen puinen varsi, johon tehtiin koulussa paperista suomenlippu.Tämä oli ekaluokalla.Ylemmällä luokalla ommeltiin yksinkertainen mekko.Meillä kolmella ompelijalla oli jokaisella erilainen kangas ja koulussa yksi ompelukone.Se ei ollut oikein mukavaa, kun joka kerta piti vaihtaa langat, kun ei saanut ommella, kuin vähän kerrallaan, sen minkä opettaja neuvoi.Kankaat piti tuoda kotoa.

Matleena kirjoitti...

Kiva pannunalunen! :)

Askarteluja en koulusta muista nyt yhtään, mutta kansakoulun tokaluokan käsitöistä muistan kirjotun tyynyliinan (olen joskus tainnut esitelläkin sitä) ja kaulahuivin. Tyttökerhossa tehtiin kyllä korteista koreja pykäpistoin ompelemalla. :)

Marja-Leena kirjoitti...

Unohtuipa käsityö, jota sanottiin peltiliinaksi.Sen käyttötarkoitus jäi epäselväksi, eikä sitä uskaltanut enempää kysellä.Jälleen oma kangas ja koulun valmis ruusunkukkakuvio, joka piirrettin kalkkeerauspaperin läpi kankaalle.Piirrettyäni kuvan, se alkoi hävitä pois. Sitten aloin merkkaamaan suoraan kankaalle erilaisia kukkia oman mieleni mukaan.Opettaja ihastui työhöni ja sain ensimmäisen kerran todistukseen 9 käsitöistä.En muista, millä luokalla olin.Ehkä 3 tai 4. Onko kukaan muu tehnyt peltiliinaa ja miten sitä käytetään?

sinisukka kirjoitti...

Oi sinä olet jo ehtinyt tuollaisen kokeilun väsätä! Minäkin niitä katselin Taito-lehdessä... haaveena on myös kokeilla!

Tallella ovat ekat koulukäsityöt mm. tumput; ne roikkuvat kangaspuissani muistona!

kosotäti kirjoitti...

tallessa on se ensimäinen patalappu, hieman ylöspäin kaventuva.
Muistan myös ne korteista ommellut korit.

Tekemäsi työ tuo muistoja mieleen ja on kaunis

sirkkis kirjoitti...

Voi ihana tuommoiset perinne neulomukset. Tosi kaunis.

Seijasisko kirjoitti...

Ihana neule.

Minulla on aika selkeä muisto kansakoulun kolmannelta. Vuosi oli 1967 jolloin Suomi juhli 50-vuotista itsenäisyyttäään.

Kaikki Rovaniemen kansakoululaiset tekivät Suomen lipun näköiset lyhdyt silkkipaperista. Lyhtyä valaisemaan kaikkien oli tuotava kotoa taskulamppu. Itsenäisyypäivänä Rovaniemen koululaiset marssivat halki kaupungin omatekemät lyhdyt käsissään.

Sude kirjoitti...

Voi että. Minä jo vuosia sitten otin talteen ikivanhasta lehdestä ohjeen tällälailla tehdystä kynnysmatosta. Vielä on vaan matto tekemättä, vaikka tilkkujakin on leikattuna vanhojen talvitakkien helmoista :)
Minun muistorikkain koulutyö on molla-maija. Kaikki muut teki tavallisen tytön, mutta minäpä teinkin mustalaisprinsessan samettihameineen ja pitsipuseroineen. Harmi vaan, ettei se ole säilynyt, sillä se oli tosi ihana =)

intsu kirjoitti...

Ihastuttava pannulappu tämä. Kyllä vanhat käsityöt oli vain kauniita. Minä muistan kouluajalta,kun ommeltiin kuvioita vohvelikankaaseen.

Äopän touhut kirjoitti...

Mulle tuli mieleen, että teimme muistaakseni vahakankaasta jonkun eläin hahmon ja noilla ssmoilla pistoilla ompelimme ne osat kiinni ja vanua laitettiin sisään.

vekki kirjoitti...

Tuo tekniikka on tosi mielenkiintoinen. Olen itse tehnyt pari tyynyä ja yhden seinävaatteen Helvi Taiston Rekipeitto -kirjan ohjeilla. Aivan ihania töitä. Niin kuin tämä sinun tekemä. Olin innokas käsityöntekijä jo ennen koulua. Rikoin äidin ompelukoneenkin. Koulussa tein kaikki valmiiksi ennen muita ja pitkästyin kun piti odottaa muita.

Sipi kirjoitti...

Tämä on aika hauska tekniikka, korkolappu, en ole moista ikinä nähnyt enkä kuullutkaan mut nyt kai se pitäis tehdä kun sain viimein ne tossut valmiiksi. Omalta alakoulu ajaltani en muista kuin ne vohvelikankaalle kirjaillut viivat, olikohan se pyyhe vai mikä silloin tehtiin, tallella ei tosin ole sekään :)

nätti rätti kirjoitti...

Kyllä vaan minulla on muisto lapsuusvuosien koulukäsityöstä..., sininen vohvelikankainen käsityöpussi 70-luvulta. (Löytyy blogistani käsityömuistoja -kategorian alta.)