sunnuntai 24. huhtikuuta 2011

Trulleja ja pääsiääsvalakialla

Lankalauantai on trullien kulta-aikaa. He kulkevat aamupäivällä iloisesti pukeutuneina, tosin mustahattuisia ja pukuisia oli osa, virpovat tuoreeks´terveeks´,  antavat koristellun oksan  ja saavat palkaksi karkkia, Kinder-munat ovat haluttuja. Huomasin Trulli-sukupolven  olevan nopeasti vaihtuvaa. Kaipasin aikaisempien vuosien trullikaunottaria erikoisine loruineen. Olin varautunut edellisvuosien tapaa, mutta pettymyksekseni kävi vain 23 trullia.
 Kuvassa on vitsasaalis ja osa suklaamunista, joita meillä piisaa juhannukseen asti.
 Alla on kuvasarja valakialta, joka sytytettiin  19 aikaan ja tunnelmasta puuttuu paljon, koska ilta on aivan valoisa. Koulun parkkipaikalla oli kansaa satamäärin ja paikalle tuotu pnmppulinna veti nuorta kansaa enemmän puoleensa.
 Ruohikkopalon vaarasta varoitettiin ja niinhän siinä kävi, että kuuntelimme paloautojen lähtevän  ja tulevan aina vain lähemmäksi.  Taitavat olla yhdellä autolla jo tuolla savun takana poikkikadulla.
 Pääsiäisvalakia ei palanut häävistikkään, mutta oli saatu syttymään, kun viime vuonna joten kuten kituuttaen paloi, mutta kahtena sitä edeltäneenä vuonna ei saatu edes syttymään. Alla kuvassa näkyy, miten ahnaasti tuli tarttuu kuivaan pitkään heinään. Yleensä lapset juoksevat valakian ympärillä, mutta ihmeesti nyt ei ollut koko aikana yhtäkään.
Palomiehet autoineen olivat kuvattuja, tiedättehän.  Tämän vuoden valakia sai palaa ja muistetaan, luulisin.

Kustaa Vilkunan  "Vuotuinen ajantieto" nainitseekin yhdeksi syyksi valkioiden poltolle olleen juuri tuon maata parantavan vaikutuksen, pelloilla poltettiin olkia hyvän sadon ja karjanannin turvaamiseksi. 
Pääsiäisaamuna aurinko todella tanssi ja nyt on jo 20 astetta lämmintä, ihan kuin kesällä....

Hyviä pääsiäispyhiä!

6 kommenttia:

Kaisa kirjoitti...

Hyvää pääsiäistä! Meillä ei käynyt ainuttakaan trullia... Savunhaju alkoi iltaseitsemältä puskea keskikaupungin kotiinkin, todettiin että tosiaan eivät valakiat paljon miltään tänä vuonna näyttäneet. Joskus siellä on paleltu jääsohjon keskellä. :)

Auli kirjoitti...

Hieno perinne teillä, meillä ei tuota ole lainkaan!

sirkkis kirjoitti...

Meillä tuolla vähässä matkassa oli valtava valkia ja kaikki meni hyvin kun olivat kastelleet ympäristöä. Koti ikkunasta katselimme pimeässä yhtä valkiaa ja se meinas lähteä vaan hosasivat ja kastelivat niin ei hätää. Sukkasunnuntaita on pidelty, huomennä pääsiäispäivä.

Sude kirjoitti...

VAIN 23 trullia :) Meillä jo toinen pääsiäinen peräkkäin, ettei nähty vilaustakaan trulleista. Pääsiäiskokoista puhumattakaan. Keski-Suomen pääsiäinen on tosi tylsä :(

Rakkauden talon Paula kirjoitti...

23 trullia on tosi paljon!!
Minusta on hienoa, että tämä vanha perinne on voimissaan, vaikka sitten vähän ajan trendien mukaan jalostuneenakin. :o)
Näillä nurkilla moni pitää trulittelua kerjäämisenä, ja se on sääli!! Siis että vanhemmat eivät päästä lapsiaan noitumaan.

Sipi kirjoitti...

Kyllä sulla vaan kävikin niitä trulleja, huh! Kokko paloi komiasti ja ilma oli mitä ihanin..ja on edelleen :)