helteisenä heinäkuun sunnuntaina suuntautui Sulvalle Mustasaaren kuntaan ja siellä Stundarsin ulkomuseoon käsityöläispäiville. Meitä oli matkassa kaikkiaan 17 harrastajaa Kauhavan Kangas-Aitan Käsityöklubista.
Stundarsissa eletään 1900 -luvun vaihteen ruotsinkielisen Pohjanmaan maaseudun elämää. Museon alueella on noin 60 vanhaa muualta siirrettyä rakennusta.
Taustalla puotirakennus, josta voi ostaa käsityöläistuotteita ym. Viereinen keltainen talo on Hemmerin talo, joka on siirretty Vaasasta.
Lähes kaikkiin rakennuksiin pääsi sisälle katsomaan sisustuksia ja niissä käsityöntaitajat pitivät työnäytöksiä.
Tässä melko isossa tuvassa oli kehrääjiä, kaksi, joilla oli uudenaikaiset pystyrukit ja yksi tavallisella rukilla kehräävä oikea mummu ruutuisessa esiliinassaan sekä villan karstaaja.
Melkein jokaisessa tuvassa kaikkein pienimmässäkin näytti olevan rukki, ja miten kauniita sorvattuja ne olivat.
Kuvasin yläsänkyratia, jollaisia saattoi yhdessä rakennuksessa olla monta. Aika monessa oli samanlaiset sänkyverhot ja tuo fransuilla koristeltu raanupeitto.
Kurkkasin avonaisesta oviaukosta (sisään ei päässyt) nuoren tyttären aittaan.
Keskellä on kapeat pienet kangaspuut ja orsilla on tyttären valmistamia kapioita.
Samassa aitassa oli sivusta vedettävä sänky ja raanuja ja peitteitä ja tyttären vaatteita.
Tämä lienee isännän kaappi, koska se on kookas ja kauniisti koristemaalattu. Renginkaappi lienee vähän pienempi ja koristelematon. Pidän erityisesti näistä puulle maalatuista kukka- aiheista.
Piha ja rakennusnäkymää...
Mielenkiintoinen pikkuinen Parantajaeukon tupa, jossa opas kertoi 100 vuotta sitten kuolleesta Tuorilan parantajastaeukosta ja hänen monista taidoistaan. Olin aivan lumoutunut tuvan hämärässä ja siitä kyystä, joka oli pullossa. Huomaa erikoinen köyhän miehen kuisti ja humala kasvamassa . Monen mökin porraspäässä kasvoi piparjuurta, mutten nähnyt lipstikkaa, jonka sanotaan karkoittavan pahoja henkiä.
Stundarsissa tehdään tänä kesänä useampaan kertaan aikamatkoja, jolloin eletään vuoden 1903 aikaista elämää ja johon vierailijatkin voivat osallistua. Monet käsityäläiset ja museolla erilaisissa tehtävissä olevat olivat vanhahtavissa vaatteissa, joten (sulauduin) tai ainakin oli helppo päästä juttelemaan heidän kanssaan.
Museoalueen ympärillä on muualta siirrettyjä vanhoja ja vanhaa kunnioittaen korjattuja rakennuksia aidossa asuinkäytössä. TV:stä tuli jokin aika sitten ohjelma "Perinnemestari" viimeisin jakso ( Ylen Areenassa vielä joku päivä sitten nähtävänä), jossa kerrottiin että alueella asuu 16 perhettä näissä taloissa. Kuvassa yksi museolta päin kuvattuna.
Tutustujia käsityöläispäivillä oli runsaasti, ruuhkaksi asti. Ilmeisesti monet ovat kiinnostuneet, koska kotisivut olivat kaatuneet.
Valtavat kiitokset Kangas-Aitalle ja Kirstille kyydistä ja tarjoiluista!
Samanlaiset valtavat kiitokset Tellulle kaikista järjestelyistä!
Kiitos kaikille mukavasta matkaseurasta!
Upea helteinen päivä ja niin mahdottomasti kaikkea ihanaa nähtävää ettei pysty oikein tajuamaankaan.
PS. Lisää huomattuja ja kuvattuja tulossa.....
sunnuntai 4. heinäkuuta 2010
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
4 kommenttia:
Oi sullakin on aivan ihania kuvia sieltä! Marja-Leenallakin oli ja kaikilla ihan eri vinkkelistä kuin minun,mutta ihana näiun nyt sitten muistella. Kiitos sinullekin seurasta ja Mallin blogissa kävin,mutta en muistanut kiittää seurasta,joten tässä mallillekin kiitos. Kumminkin hän täälläkin käy lukemassa ja katselemassa:)
Kiitos vaan itsellesi mukavasta seurasta. Käsityöklubin porukalla on kiva tehdä retkiä.
Mahtava retkikertomus upeine kuvineen. Tuntuu, etten itse saanut paikan päällä noin paljon "irti", joten tämä täydensi kokonaiskuvaa.
Voi olipa mielenkiintoinen kuvakertomus retkestäsi. Laitoin korvantaa josko minäkin pääsisin tutustumaan paikkaan.
Piti vielä tulla sanomaan, että kyllä sinusta on sitten hyvin onnistunut valokuva! :D
Lähetä kommentti