perjantai 30. heinäkuuta 2010

Yllätin prätkät, mut ne yllättikin mut

Punaiset viinimarjat kypsyvät ja punertuvat lämpimien säiden ja auringon ansiosta pikavauhtia.
Päätin yllättää "prätkät, räsäkät, päräkät" siis räkättirastaat, joita olin muutaman tavannut ainoan marjapuskani tienoilta. Menin tiistai-illalla ja poimin kaikki punaisimmat ja kauneimmat marjaisat tertut ylimmiltä oksilta. Keskiviikkona keskipäivän aikaan pelästyin liki parisataisen rastasprven mielenosoitusta keskipihalla olevassa tuomessa. Toiset tulivat ja toiset räpiköivät oksalta toiselle ja lentelivät ilmassa ristiin rastiin. Yritin läpsytellä käsiä ja huutelin muistutuksia järjestyssäännöistä ja uhkasin kotirauhan rikkomisesta. Ei mitään vaikutusta. Minuutissa tuo lauma olisi syönyt marjani, joten kävin äkkiä tarkistamassa. Marjat olivat tallella.
Tälläkin hetkellä tuomessa ja tontin murkalla olevassa toisessa tuomessa on monia kymmeniä prätkiä, nokkaisevat jotakin ja pyrähtävät pois tullakseen samantien takaisin..

Tuomenkehrääjäkoi on ollut keväästä lähtien tekemässä tuhojaan tuomissa.
Lehtiä on vielä paljon jäljellä ja seittipalloja ei näy. Marjoja tuomissa on ollut runsaasti.

Perimätiedon mukaan prätkät tulevat metsistä puutarhamarjoja syömään, jos ei ole mustikoita. Nyt sanotaan mustikoita olevan niin paljon, ettei tiedä mihin astua.
Olisiko nämä linnut tuosta läheisestä keväällä kaadetusta metsiköstä, johon nyt nousee suuri kauppakeskus.
Koskaan aikaisemmin en ole nähnyt tällaisia laumoja rastaita.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tee marjapuskiin "kahvipussiperhosia",
eli presidenttikahvi paketin päällimäinen osa..siitä rautalanganpätkällä perhonen...vähän välkkyy ja rapisee tuulessa, hyväksi havaittu=kaksi kesää rastaat pysyneet poissa pensaista..
tervehtien napapiiriltä kaisu

Sipi kirjoitti...

Terveiset lomalta :)
Ihania juttuja sulle tänne ilmestynyt,tuo alempana oleva verho on tosi kaunis ja tyylikäs tänäkin päivänä. Mustikkasadostako on tulossa runsas, onpa ihana kuulla! minä oon niin jännännyt että saadaanko niitä tänä kesänä kun on ollut niin kuumaa ja kuivaa..käyn niitä taas torilta poimimassa ;)

Matleena kirjoitti...

Otsikosta luulin, että moottoripyöräilijöistä puhut, kun yllätit prätkät! ;DD Mutta ne olikin näitä, joita meillä sanotaan räkäteiksi. ;)