lauantai 7. huhtikuuta 2012

Trullit

kiertävät virpomassa näin lankalauantaina täällä Etelä-Pohjanmaalla. Aamupäivällä 10 jälkeen tulevat ensimmäiset ja iltapäivällä vielä muutamia. Nyt ollaan tuoreita ja terveitä koko vuoden. Olen saanut koristeltuja pajunkissoja ja antanut niistä palkaksi namusia. Kindermunia saivat lähimmät naapurit ja parhaat trullit, muut saivat itse valita isosta vadista. Kuvasta vati puuttuu, kun se on jo kuistin pöydällä. Ensimmäiset kaksi pientä poikaa ehtivät jo käydä ja kuva oli ottamatta.
Pyysin ja sain luvan kuvata näitä trulleja. Tilanne taitaa  hiukan jännittää, onhan se jo kova juttu, että uskaltaa mennä oudolle ovelle virpomaan. Meille trullit ovat aina tervetulleita.
Trullittajat vaihtuvat aina vuosittain, nyt oli paljon poikia. Kaikkiaan laskujeni mukaan kävi 31 trullia, vaikka alkuun pelkäsin, ettei tule yhtäkään. Viimeinen trulli vielä varmisti, että varmasti tulemme pääsiäisvalakialle Koulun pellolle kello 19. Koulu on tuossa aivan lähellä.
   Omasta lapsuudestani muistan hyvin  pääsiäisvalakiat. Melkein joka talossa oli oma pieni valakia. Sittemmin, kun oma piiri alkoi laajeta, oli ainakin yksi iso valakia joka kylässä. Trulleista kyllä puhuttiin ( olivat navetoissa pahojaan tekeviä noitia), mutta emme kulkeneet virpomassa. Siihen aikaan kellään ei olisi ollutkaan mitään karkkia antaa. Tiettyä taikaa oli näissä pimeässä  loistavissa valakioissa, pahoja henkiä niillä kai yritettiin karkoittaa.....

                         ILOISTA PÄÄSIÄISTÄ!

9 kommenttia:

sinisukka kirjoitti...

Täällä Pirkanmaalla syntyneenä, mutta isän puolelta eteläpohjalaiset juuret omaavana tunnen tuota "teidän" trulliperinnettä jonkin verran. Ja kiinnostavia nuo valakiat!! Täällä ei kokkoja polteta näin pääsiäisenä.

Oikein nautinnollista Pääsiäistä!

sirkkis kirjoitti...

Minä muistan kun äitini kertoili trulleista. Ne olivat pahoja noitia jotka leikkasivat lehmänhännän karvoja ja sanottiin sen kuolevan. Peloteltiin iltasella jotta ei saa menna jos trulli vie hiuksia päästä niin kuolontauti tulee. Talon emäntä piti lyhtyä valmiina jos joku yritti mennä navettaan niin näki kuka se oli. Sitten vuodet kulki ja trulleista tuli kilttejä kerjäläisiä. Hassua on vaan nyt oomme tuorehia ja tervehiä koko vuoden taas.

Sude kirjoitti...

Täälläpäin noidat kulkeekin viikkoa aikaisemmin, mutta meillä ei poikennut yhtään, vaikka olin varannut muniakin.Eipä tainnut montaa kulkea koko kylälläkään.
Trullit lenteli täälläkin varmaan tänä yönä, koska kissat on syöksyilleet ihan vauhkoina koko illan. Olisivat tieten tahtoneet mukaan luudanvarrelle :)

enkulin käsityöt kirjoitti...

Ihania pikku noitia. Mukavaa Pääsiäistä Sinulle.

KristiinaS kirjoitti...

Hienot antimet sulla oli ja kaunis pääsiäispöytäkuva.
Trullit ovat näyttävästi laittaneet itsensä. Täällä näkee sellaisia häthätää puettuja kunhanovat trulleja. Ei sellaiselle tee edes mieli antaa mitään kun selvästi ovat vain karkin perässä liikkeellä.
Pääsiäisvalkiata en oo koskaan nähnyt, kaiketi kyllä Seurasaaressa sellaisen polttavat.
Hyvää pääsiäisen pyhiä!

Äipän touhut kirjoitti...

Hyvää Pääsiäistä !

Sipi kirjoitti...

Mukavan näköisiä trulleja teillä, meillä ei käynyt ainuttakaan :)
Hyvää pääsiäisen jatkoa!

Sirpa kirjoitti...

No olihan teilläkin hyvä määrä trulleja :) Ja ihanaa, jos vielä muistuttelivat kokolle tulosta :D
Omasta lapsuudestani muistan, että isän ja äidin kanssa lähdettiin lankalauantain iltana ajelemaan/kyläilemään ja matkalla sitten veljen kanssa laskettiin montako kokkoa matkalla näkyi. Ja näkyihän niitä , paljon enemmän kuin nykyään. Nyt on tosiaan tapana, että kylällä tehdään yksi iso kokko ja sinne sitten mennään joukolla :)

ellu kirjoitti...

Onpas siellä trulleja ollut liikenteessä ja mukavia virpomispalkintoja ovat saaneet.
Kiva perinne!

Täällä virpojat kulkee viikkoa aikaisemmin ja siitä on jotenkin mennyt mielenkiinto, kun munat ei kelpaa vaan rahaa pitäisi olla.